Alegerea plaselor împotriva țânțarilor și a altor insecte

1964878_630903673647830_1680429812_nPlasele împotriva țânțarilor pot fi de mai multe tipuri. Alegerea unui tip sau a altuia, poate fi decisă în funcție de tipul și utilitatea golului ce trebuie protejat, de funcționalitatea dorită, de buget sau de unele detalii constructive ce impun sau limitează soluțiile.

Principalele tipuri de astfel de plase și caracteristicile lor principale sunt următoarele:

Tipul clasic, pe balamale

Ele reprezintă varianta veche, tradițională, cu deshidere rotativă. Pentru acest tip de deschidere este nevoie de spațiu pentru rotirea cercevelei.

Oferă avantaje prin faptul că, odată deschise, cercevelele se retrag singure în toc prin acțiunea unui arc ascuns în cercevea, dar și mai mult decât atât, sunt singura soluție pentru protejarea cu plase împotriva țânțarilor a ușilor arcuite.

Dezavantajele lor constau în faptul că necesită spațiu de deschidere dar și prin faptul că se pot deforma în timp, mai ales dacă cercevelele au dimensiuni mari. Deformarea rectangularității cercevelelor poate fi limitată prin utilizarea unor profile mai groase, îmbinate cu ajutorul unor colțari bine fixati în profile sau prin limitarea dimensiunilor părților mobile.

balamale

Tipul fix

Sunt plasele închise în cadre rectangulare sau arcuite ce protejează goluri ce sunt rareori traversate dintr-o parte într-alta sau aflate în zone mai greu accesibile. Plasele, odata fixate, se vor înlatura rareori de pe poziție iar rolul ramei rămâne doar de a oferi un contur stabil plasei propriu-zise. De aceea rama se face dintr-un profil destul de îngust, ceea ce conduce la un preț foarte scăzut pentru această soluție.

Avantajele acestui tip sunt prețul scăzut și faptul că poate oferi o soluție pentru protejarea golurilor arcuite.

Dezavantajale sale sunt date de greuatea manevrabilității lor.

În încercarea unor producatori de ferestre sau chiar de plase de țânțari de a oferi pe piață soluții ieftine în orice condiții și cu orice riscuri, s-a ajuns la utilizarea acestor profile pentru realizarea de plase batante, prin adaptarea unor balamale și a unor sisteme de inchidere pe aceste profile. Aceste profile nu sunt destinate pentru a forma cadre mobile iar sistemele nu prevăd nici colțari atât de puternici încât să susțină rectangularitatea cercevelelor. De aceea aceste așa-zise plase batante se vor deforma destul de repede, dupa primele utilizari.

43-8596_537056449692443_1169013984_n

Tip rulou

Plasa propriu-zisă se află pre-armată în caseta unui rulou și culisează pe glisiere catre capătul opus, pentru a proteja zona respectivă. Rulourile pot fi aplicate orizontal, pe latura superioară a ferestrelor sau vertical, pe una din laterale, în cazul ușilor. Plasa propriu-zisă este menținută întinsă datorita forței de pre-armare din rulou, pe de o parte și de forța de fixare magnetică sau mecanică din partea opusă. Pe cealaltă direcție plasa este menținută în plan de profilele de glisare prevăzute cu perii.

Aceste modele oferă în cele mai multe cazuri soluția optimă și economică pentru protejarea ferestrelor sau a usilor.

Avantajele acestui tip le constituie manevrabilitatea lor foarte facila cât și raportul bun preț / calitate.

Dezavantajele ar putea consta în faptul că, fără un mecanism de reglare a vitezei de retragere a plasei în casetă, profilul mobil al plasei se poate izbi violent de casetă, la terminarea cursei de retragere. Mecanismele “speed controller” vor frâna retragerea plasei pentru a preveni șocul izbirii violente a profilelor.

78-Spring-Up-479-Spring-Up-2

Tipul plisse

Plasele de tantari tip plisse sunt relativ nou apărute pe piața de profil. Plasa propriu-zisa este plisată iar partea mobila poate ramâne în orice loc între pozițiile închis și deschis. Acest lucru constituie și avantajul care le deosebește de plasele tip rulou, care nu pot sta decât ori deschise, ori închise. Corzile transversale au rolul de a menține plasa în plan orizontal și de a opune rezistență vântului. Aceste corzi au lungimea calculată precis și sunt echilibrate între ele, pentru a permite acestui model manevrabilitatea corectă.

64-Zeta-Brush-2

Plasele cu sistem de culisare “caterpillar”

Plasele cu sistem de culisare “caterpillar” sunt vârful de gamă al soluțiilor pentru protejarea ușilor. Ele sunt destinate în special protejării ușilor fără prag. Partea inferioară a acestor plase culisează pe un profil de înălțime redusă dar foarte rigid, fără riscul de a fi deformat prin călcarea cu piciorul. Aceste modele pot fi realizate atât în varianta plisată cât și cu plasa dreaptă, plană.

Un alt avantaj al acestor plase îl constituie faptul că părțile mobile pot fi detașate cu ușurință pentru protejarea lor pe perioadele lungi de neutilizare iar apoi se pot reatașa la fel de ușor când necesitatea revine.

Mai mult decât atât, pe aceeași șină se pot atașa până la patru părți mobile, ce pot proteja (formând un “trenuleț” de plase) goluri de până la 6 metri, lungimea maximă a șinei de rulare. Acest tip de plase sunt ideale pentru închiderea spațiilor de largă anvergură, pretabile teraselor, foișoarelor, in zonele cu pretenții ridicate, de lux.

40-zetaplusduo

 

Ing. Dragos Sima

Aledra Systems

www.aledra-systems.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: