A incalzi sau a nu incalzi motorul iarna

anvelope-de-iarna-1-636x400Una din marile intrebari si probleme ale soferilor in timpul iernii vine in ce priveste incalzirea motorului, mai exact trebuie sau nu incalzit motorul autoturismului inainte de a pleca la drum? Si ce afecte poate avea actiunea inversa celei corecte? Desi sunt multi si cei ce nu dau importanta acestui detaliu mizand pe ideea ca iarna e doar unul din cele patru anotimpuri ale anului si ca motorul nu poate fi afectat aproape deloc de o ingrijire mai putin adecvata in aceasta perioada a anului, realitatea este cea contrara, metodele necorespunzatoare de utilizare si ingrijire a motorului ducand la probleme mai mult sau mai putin grave ale acestuia.

Parerile in privinta incalzirii motorului iarna sunt impartite, in functie de masinile pe care cei intrebati le-au condus, de combustibilul folosit, chiar si de cunostintele in domeniul mecanicii auto, insa argumentele nu sunt niciodata satisfacatoare.

Mai multe teste facute de inginerii canadieni, unii din cei mai experimentati in ce privese temperaturile scazute, au dus la concluzia ca turatia mare ajuta motorul sa se incalzeasca, alaturi de catalizator, astfel ca noxele sunt filtrate la nivelul cerut. Si consumul trebuie adus in discutie, un motor incalzit mai repede ajungand mai usor la consumul optim de combustibil.

In acelasi timp insa, preincalzirea motorului va scadea uzura pieselor mecanice din interior, temperaturile scazute de afara afectand in acelasi mod uleiul de motor si vascozitatea acestuia, uleiul rece ajungand cu greu spre a lubrifia piesele din interiorul blocului motor imediat dupa plecare.

Vedem asadar ca atat plecarea cu motorul rece cat si incalzirea lui prealabila au avantajelor lor, insa exista o cale de mijloc? Discutia implica desigur si consumabilele folosite, dar si mediul in care autoturismul este parcat pana in momentul pornirii. Mai este desigur si varianta pornirii incalzirii prin instalatia de climatizare, o solutie ce poate ajuta la incalzirea mai buna inclusiv a motorului in cele 2 – 3 minute ce preced plecarea, insa probabil evolutia tehnologica ne va oferi in cel mai scurt timp solutia acestei probleme care framanta imaginatia oricarui sofer aflat in ipostaza de a infrunta an de an iarna si temperaturile scazute de afara.

Informatii oferite de echipa Service-ului auto Auto Grand

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: