Prevederile legale privind serviciile de inchirieri masini

Piata inchirierilor de masini a cunoscut o importanta dezvoltare. Este important ca totul sa se desfasoare intr-un cadru legal, bine reglementat. Intreaga activitate a firmelor rent a car se bazeaza pe legea 265/2007 privind transportul in regim taxi si in regim de inchiriere, modificarea si completarea ulterioara a legii nr. 38/2000.

Conform acestei legi, serviciul de inchiriere reprezinta un serviciu de transport public si implica punerea la dispozitia clientului a unui autoturism fara conducator auto, pe baza unui contract de inchiriere, tarifat la zi, cu plata in avans a contractului.

Firma de inchiriere este denumita operator de transport in regim de inchiriere, fiind considerata persoana juridica autorizata conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului cu nr. 44/1997 privind transporturile rutiere. Este important de subliniat faptul ca activitatea de inchiriere nu se poate desfasura fara autorizare. Conditiile acordarii autorizatiei sunt numeroase, de aceea obtinerea acesteia este un indiciu privind activitatea firmei respective.

In cazul costurilor implicate de un contract de inchiriere, acestea se calculeaza tinand cont de urmatorii factori: distanta si timp. De regula, tariful se calculeaza in functie de durata contractului de inchiriere, pretul afisat fiind stabilit la zi. Toate detaliile referitoare la calculul tarifelor sunt mentionate in art. 5 alin (2) din legea 38/2000.

Orice firma de inchirieri masini este obligata sa puna la dispozitia clientilor autoturisme de calitate, aflate intr-o stare tehnica optima. Talonul de valabilitate in ceea ce priveste inspectia periodica este principalul document care atesta starea tehnica a fiecarei masini. Principalul aspect de care trebuie tinut cont este siguranta pasagerilor.

Daca va intrebati care sunt documentele necesare care trebuie sa existe in masina inchiriata pe parcursul contractului, acestea sunt urmatoarele: contractul de inchiriere, certificatul de inmatriculare si talonul masinii, permisul conducatorului auto mentionat in contractul de inchiriere, asigurarea vehiculului. Acestea pot fi cerute la orice control al organelor de politie si este obligatorie prezentarea lor.

Iata doar cateva prevederi legale in ceea ce priveste inchirierile de masini. De respectarea acestora depind atat siguranta clientului, cat si buna desfasurare a oricarui contract de inchiriere. Este important ca atat drepturile si obligatiile firmei de inchirieri, cat si ale clientilor sa fie reglementate, astfel incat fiecare dintre partile contractului sa le cunoasca.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: