Care sunt tipurile de extinctoare si cum trebuie alese

poza art 4Exista unele situatii care se pot transforma rapid in dezastre. Un astfel de exemplu poate fi o scanteie ce poate degenera intr-un incendiu de proportii, cu urmari dezastruoase. O masura de prevenire a incendiilor de proportii o constituie detinerea de extinctoare. Insa nu incercati sa utilizati un stingator decat daca ati fost instruiti in acest scop.

Cate tipuri de incendii se pot produce?

Desi pentru majoritatea persoanelor extinctoarele par toate la fel, in realitate lucrurile nu stau asa. Trebuie cunoscut faptul ca exista mai multe tipuri de stingatoarea, asa cum exista si mai multe clase (tipuri) de incendii. Ce legatura exista intre cele doua clasificari? In functie de clasa incendiului se recomanda utilizarea unui anumit tip de extinctoare, pentru maxima eficienta si pentru siguranta.

Iata care sunt cele 5 clase de incendii, asa cum sunt cunoscute la nivel national:

  • Clasa A – o reprezinta incendiile provocate de aprinderea urmatoarelor materiale solide: hartie, lemn, textile, cauciuc etc.
  • Clasa B – se refera la incendiile in care materialele inflamabile sunt in stare lichida sau solide lichefiabile: benzina, petrol, ulei, alcool, plastic etc.
  • Clasa C – in aceasta categorie sunt incluse focurile provocate de substante gazoase: metan, hidrogen, acetilena, propan etc.
  • Clasa D – include incendiile care au ca sursa metale precum: aluminiu, potasiu, litiu etc.
  • Clasa E – aceasta face referire la incendiile in care cauza o reprezinta probleme ale instalatiilor electrice, de la cele mai simple (intrerupatoare) pana la cele mai complexe (transformatoare).

Ce tip de extinctoare pot fi utilizate?

Extinctoarele pot fi impartite in trei mari categorii, dupa tipul agentului de stingere:

Acestea pot fi utilizate in stingerea diferitelor clase de incendii, dupa cum urmeaza:

  • Stingatoarele cu pulbere sunt recomandate in stingerea oricarui tip de incendiu, fiind cele mai utilizate. Agentul este o pulbere nepericuloase pentru organism sau mediul inconjurator, iar gazul propulsor folosit este azotul
  • Stingatoarele cu CO2 se utilizeaza in cazul incendiilor din clasele B, C si E, cu precadere in incendiile la instalatii electrice.
  • Stingatoarele cu spuma aeromecanica sunt folosite in combaterea incendiilor din clasele A si B.

Dupa cum se poate observa, domeniul PSI este unul complex si extrem de important. De aceea, in cazul in care se doreste maxima siguranta, toate detaliile despre incendii si extinctoare, precum si modul de utilizare a acestora din urma trebuie cunoscute.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: