Despre istoria tricotajelor

masina de tricotat william leeÎn Europa tehnica tricotatului s-a răspândit în secolul al X-lea. Țările creștine unificate cultural au participat la distribuirea sa în țările europene. Dezvoltarea tehnicilor de tricotat fiind accelerată de cerințele liturgice care apar în 785. Episcopii și preoții aveau nevoie să poarte mănuși cu degete în timpul oferirii pâinii și a vinului de Împărtășanie.

Cele mai vechi elemente cunoscute de tricotaj din Europa au fost realizate de către musulmanii angajați de familiile regale spaniole creștine. Nivelul ridicat al tehnicilor de tricotat poate fi observat în mai multe articole găsite în mormintele din mănăstirea Santa Maria la Real de Las Huelgas, o mănăstire regală, aproape de Burgos, Spania.

Printre acestea sunt fețele de pernă tricotate și mănușile găsite în mormântul prințului Fernando de la Cerda, care a murit în 1275.

William Lee a inventat prima maşină de tricotat ciorapi din lume  în 1589, începând astfel tricotatul cu fire din bumbac, lână şi mătase. Astfel, au apărut primii ciorapi care puteau fi fabricaţi din oricare dintre aceste materiale. Până la mijlocul secolului al XVI-lea, atât femeile cât şi bărbaţii îi purtau doar în scopul de a se proteja de frig, fără a se gândi la succesul pe care urmau să îl aibă peste câteva secole.

Sfetnicii Reginei Elisabeta nu au fost impresionaţi, au pus la îndoială calitatea produsului şi i-au refuzat lui Lee patentul. În spatele acestei reacţii negative a autorităţilor de la Londra se poate să fi stat simpla teamă de consecinţe. Introducerea mecanizării ar fi creat un nivel semnificativ de nelinişte în rândul tricoterilor manuali, cu atât mai mult într-o vreme în care îngrădirea terenurilor obşteşti alunga o mulţime de oameni de la ţară, îngroşând numărul şomerilor de la oraş.

William Lee era convins de utilitatea maşinii lui, în ciuda indiferenţei şi opoziţiei pe care le întâmpina la Londra și în cele din urmă s-a mutat la Rouen. În Franţa, invenţia lui a fost bine primită. Regele francez i-a acordat un brevet pentru maşina de tricotat. În februarie 1612, Lee a semnat cu un anume Pierre de Caux un contract de furnizare de maşinii de tricotat pentru producerea de ciorapi de mătase şi de lână. Prin contract se angaja, de asemenea, să aducă muncitori englezi şi să instruiască ucenicii francezi. La Rouen avea să fie fondată o fabrică pentru producerea maşinilor de tricotat.

Ultima informaţie găsită despre William Lee provine dintr-un document francez datat 1615. Se afla încă la Rouen şi era descris drept un gentilom englez, ocupaţia lui fiind tricotatul ciorapilor. Se spune că fratele lui Lee a lucrat împreună cu el în Franţa şi, după moartea lui William, s-a întors la Londra şi a înfiinţat acolo o fabrică de ciorapi pentru cei înstăriţi, utilizând maşinile de tricotat ale acestuia.

Maşina de tricotat a fost un mare pas înainte în industrializarea textilelor. După ce a fost perfecţionată, a ajuns să lucreze cu viteza de 600 de ochiuri pe minut. Interesant este că modelul iniţial al acului s-a menţinut până în prezent. Maşina de tricotat a fost o invenţie remarcabilă pentru secolul al XVI-lea. În anumite privinţe a fost cu 150 de ani înaintea timpului său, aparţinând mai mult primelor decenii ale Revoluţiei Industriale decât epocii elisabetane. Înainte îţi lua două zile să tricotezi un ciorap cu mâna. Cu maşina lui William Lee, timpul s-a scurtat de douăsprezece ori. La acea vreme, William Lee şi maşina lui de tricotat trebuie să fi părut nişte curiozităţi. Prea îndrăzneaţă pentru vremea respectivă, maşina lui Lee avea forma lucrurilor care aveau să vină.

Meseria de tricoteur este una din cele șapte mari categorii de meserii (bresle) din perioada medievală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: